wie is eva engel

 

Aangenaam. Ik ben Eva Engel.
Ik zie mezelf als een collega die de taal spreekt van de corporaties en bekend is met de laatste VGM-ontwikkelingen, met asbest als speciaal aandachtsgebied.
 

Sinds 2008 adviseer en ondersteun ik vanuit Engel Advies verschillende corporaties op met name het gebied van asbest. 

Daarbij blijf ik ook werken aan mijn eigen ontwikkeling door het volgen van opleidingen op het gebied van Adviseren als beroep, Innoveren en Praktische trainingsvaardigheden.

Ik heb 16 jaar gewerkt bij een grote woningcorporatie, onder meer als Hoofd Bouwzaken op diverse vestigingen en als beleidsmedewerker op het hoofdkantoor. In deze laatste functie ontwikkelde ik (mede) het onderhoudsbeleid en was ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het VGM-beleid. We hebben als team de nieuwe maatregelen op het gebied van asbest en veilig werken op hoogte doorgevoerd op alle vestigingen en afdelingen. Daarnaast heb ik het Servicebedrijf ondersteund in de voorbereiding voor het VCA certificaat. Met asbest als taakgebied was ik nauw betrokken bij het ontwikkelen van het Aedes-protocol.

 


engel adviseert

 

Vanaf september 2008 heb ik mijn kennis en ervaring als zelfstandig adviseur ingezet bij diverse organisaties. Ik heb mij verder gespecialiseerd in het vertalen van wet- en regelgeving naar protocollen, die direct in de praktijk gebracht kunnen worden.
Na een intensieve en plezierige samenwerking met Aedes is in december 2011 het Handboek Asbest verschenen. In juli 2012 is dit handboek in een versie 2.0 verschenen.

Wat onderscheid mij van andere adviseurs?
- ik kom uit corporatieland, en denk namens de corporatie.
- ik denk mee met de organisatie, welke structuur, proces en wat past het beste qua beheer,
- inmiddels heel veel ervaring bij verschillende corporaties met de ondersteuning,
- mijn doel is dat de organisatie juist zelfstandig met goede kennis het asbest beleid en beheer zelf kan organiseren en uitvoeren.

Evaluatie;
"dank voor je verfrissende aanpak"


engel begeleidt

 

Een goed plan is prachtig, maar het gaat pas werken als het ook goed uitgevoerd wordt. Daarom begeleidt ik uw medewerkers bij het implementeren van de plannen en zorg ik dat de kennis en ervaring geborgd worden in de organisatie door middel van opleidingen en evaluaties.

Ambiteus zijn æ de ander laten groeien


engel coacht


Bent u net begonnen op een leidinggevende positie? Heeft u een enthousiaste, net beginnende manager die zijn of haar weg nog moet vinden? Of kan de afdeling wel wat teamspirit gebruiken?

Ik coach u en/of uw collega’s graag bij het opzetten en (laten)uitvoeren van veiligheidsbeleid, asbestprojecten, onderhoud en (meerjaren)begrotingen.

Ik heb mijn ervaring en een groot deel van mijn kennis opgedaan ‘op de werkvloer’. Vooral de combinatie van inhoudelijke kennis en ruime praktijkervaring op diverse niveaus wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren.


engel doceert

folder opleidingen asbest downloaden


Rondom asbest is het heel belangrijk om binnen de organisatie voldoende kennis te hebben over de materie.

Hierbij heeft de ene medewerker meer kennis nodig dan de andere medewerker. Een vakkracht versus bijvoorbeeld een projectleider onderhoud of renovatie.
Wanneer ik corporaties ondersteun bij het opzetten van beleid, wordt er in het beleid een tabel opgemaakt waarbij de benodigde kennis voor de betreffende functie wordt omschreven.

Naar aanleiding hiervan wordt er een opleidingsplan gemaakt en uitgerold. Een aantal trainingen, als asbest herkennen of asbestdeskundige, worden extern ingekocht.

Training Beleid/Proces en Regelgeving;
Het bewustwordingsproces is essentieel, en staat naast beleid en proces voorop. De noodzakelijke kennis rondom wetgeving wordt besproken, maar niet méér dan écht noodzakelijk is voor een corporatie medewerker. Verder is het beleid en het proces van de organisatie een groot onderdeel, wat een goede bijdrage is aan de implementatie van het beleid.

Uit inmiddels ruime ervaring door de training wetgeving/beleid en proces heel vaak bij corporaties gegeven te hebben, weet ik dat voor wat betreft het onderwerp wetgeving, beleid en proces ik aan deze module een belangrijke toegevoegde waarde geef; namelijk bewustwording.

Evaluatie opmerkingen;

"enthousiast, duidelijke uitleg."
"ondanks de af en toe saaie stof, weet ze het boeiend te brengen."
"helder, op een leuke manier, dat je wel je aandacht bleef houden."


engel publiceert


Omdat ik graag deel wat ik weet en wat mij bezighoudt op mijn vakgebied, schrijf ik regelmatig artikelen. Onderstaand een greep uit wat er de laatste jaren zoals verschenen is. Als u (delen van) deze publicaties wilt gebruiken voor andere doeleinden, dan is dat doorgaans geen probleem, mits u het vooraf wel even met mij afstemt.

Aedes Handboek Asbest; theorie en praktijk voor het correct verwijderen van asbest, versie  2011 en versie 2.0; juli 2013.
http://www.aedes.nl/content/artikelen/bouwen-en-energie/asbest/Aedes-Handboek-Asbest-herzien.xml

Ten behoeve van het SBO congres 31 oktober 2013;
http://www.sbo.nl/blog/uitdagingen-en-risicos-van-asbest-voor-woningcorporaties/

  • Aedesnet/Infomail; Uitleg Aedesprotocol voor Gemeentes en corporaties; juli 2009
  • Bouwregels in de praktijk; Corporaties beperken leegstand met parapluvergunning; april 2009
  • VVTB Magazine ; Paraplu-sloopverguning een feit; nov. 2007
  • Dakenraad ; Veilig werken op hoogte; okt. 2007
  • Bouwregels in de praktijk ; Veilig werken op de hoogte; juni 2007
  • VVTB Magazine ; Ymere voorop in toepassing asbestbeleid; april 2007
  • Search in-for-mail ; Ymere; Ideale oplossing; VCA-opleidingen digitaal aanbieden; 2005
  • Search in-for-mail ; Ymere; digitale asbestopleiding voor scholing eigen vakmensen; 2006
  • Facility Management; kwaliteitseisen te stellen aan onderhoudsaannemers; febr. 2003

engel schildert

 

Begonnen op de Rietveld Academie en eigenlijk nooit echt gestopt. Sinds een jaar of negen ben ik weer intensief aan het schilderen. De afbeeldingen op deze website zijn van eigen hand.
Als u het leuk vindt om meer werk te zien: klik hier. Mocht u geïnteresseerd zijn in een van de werken, neemt u dan gerust contact met mij op. Dan regel ik een bezichtiging en een lekkere kop koffie!